L’atenció precoç és de vital importància a l’hora de potenciar i aportar els recursos necessaris als infants des de la intervenció durant els primers anys de vida que es caracteritzen per l’adquisició de funcions com ara la comunicació, la postura corporal, el desplaçament, el llenguatge i l’autonomia.
Els tres primers anys de vida són el període més crític i receptiu, tenint en compte les possibilitats de la plasticitat neuronal. Per això, és durant aquest període que, prioritàriament, cal intervenir en tot el procés que suposa la detecció del problema, el diagnòstic i la intervenció terapèutica precoç.
Factors de risc
Hi ha diferents factors de risc que poden alterar el desenvolupament dels infants, alguns dels quals poden actuar paral·lelament, com ara:
- Factors genètics o factors que actuen en el període embrionari.
- Factors de risc biològic que actuen en els períodes fetal, perinatal o postnatal i perjudiquen el desenvolupament normal del sistema nerviós central.
- Factors de risc ambiental que poden actuar negativament sobre infants biològicament sans o no. Les seves experiències o condicions de vida poden alterar el desenvolupament i perjudicar-lo.
El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç CDIAP SOMRIU és un servei públic, universal i gratuït, especialitzat en l’atenció integral a tots els infants de 0 a 6 anys i les seves famílies. El seu àmbit d’actuació és la comarca del gironès.
S’adreça a infants que manifesten dificultats en el seu desenvolupament o es troben en situació de risc de patir-ne. També a les famílies que vulguin consultar sobre el desenvolupament del seu infant, ja sigui en l’etapa prenatal, postnatal o en la petita infància.
L’evolució dels infants amb alteracions en el seu desenvolupament, dependrà del moment de l’inici de la intervenció, per aquest motiu, és de vital importància l’atenció precoç.
El CDIAP SOMRIU ofereix
- Acolliment, acompanyament i orientació a les famílies i als infants.
- Resposta a consultes referents a infants de 0 a 6 anys.
- Atenció terapèutica interdisciplinària.
- Orientació i seguiment periòdic.
- Valoració del desenvolupament a través d’un diagnòstic mèdic, psicològic i social.
- Elaboració de programes de prevenció i sensibilització social sobre la primera infància.
- Coordinació amb la resta de dispositius que atenen els infants en els primers anys de vida.
- Coordinació amb els recursos de la zona.
- Activitats de formació, investigació i docència.
Comptem amb un equip interdisciplinari de professionals especialitzats en la petita infància, format per
- Dues fisioterapeutes
- Una logopeda
- Dues psicòlogues
- Un treballador social
- Un neuro-pediatra
- Un administratiu
Treballem en xarxa amb els diferents dispositius de zona dins dels àmbits educatius, sanitaris i socials, implicats en la primera infància.
El nostre objectiu és optimitzar al màxim el desenvolupament dels infants aportant els estímuls necessaris per a l’adquisició d’habilitats, capacitats i funcions, considerant-lo sempre com a subjecte actiu de la intervenció i vetllant per donar suport a totes les necessitats i demandes de les famílies i entorns o contextos dels quals forma part.
Hi ha dues vies d’accés al servei:
- Posant-vos directament en contacte amb nosaltres si residiu dins la nostra zona de referència. Ens trobareu al C/ Emili Grahit, 2 – 17002 Girona – Tel. 972 428 848 – coordinaciocdiap@consorcisg.cat
- O bé per indicació o derivació d’algun altre dispositiu d’atenció a la infància com ara, escoles bressol, escoles, pediatres, hospitals o serveis socials.
El sistema nerviós dels infants és immadur al seu naixement i es va desenvolupant al llarg de la primera etapa de la vida.
El trastorn del desenvolupament pot ser crònic o transitori i és molt important identificar-lo com més aviat millor.
Quan aquest procés no es produeix dins dels paràmetres del que es pot considerar el procés normal, pot ser que es presenti un trastorn del desenvolupament i, per tant, que sigui necessària ajuda.
Lorena Fernandez. Coordinadora CDIAP-SOMRIU