La figura professional del treballador o treballadora social en serveis d’acolliment residencial per a persones amb discapacitat, fou aprovada el 25 de gener de 2008 pel Comitè d’Experts en Formació de Recursos Humans en l’Àmbit dels Serveis Socials. Es considera personal d’atenció directa, ja que ofereix atenció personal i social.
En l’entorn del Complex Assistencial SOMRIU-Consorci Sant Gregori, la seva funció principal és la de facilitar a les famílies i responsables legals de les persones usuàries dels serveis residencials, la informació, assessorament i connexions socials que permetin l’adaptació dels recursos a les seves necessitats, sovint canviants.
Els principis i valors d’aquesta figura, estan enfocats a vetllar pels drets i deures de les persones ateses i les seves famílies, des de la lliure elecció, la participació i el desenvolupament personal, tenint present que les persones amb discapacitat són subjectes titulars amb drets que han de romandre part integral de la societat.
Així mateix, ha de vetllar per l’afavoriment del desenvolupament personal i social de les persones ateses, de manera individualitzada, procurant donar resposta a les necessitats de cada persona o família, potenciant la seva implicació i entenent que les famílies són els agents naturals de suport d’aquestes persones.
Les persones ateses al Complex Assistencial SOMRIU-Consorci Sant Gregori necessiten suport d’alta intensitat les 24 hores del dia i de forma permanent, per tal de poder dur a terme una vida digna i tan autònoma com sigui possible. Aquesta atenció generalitzada, suposa un gran desgast per a les famílies que envelleixen ràpidament, que cada vegada són més petites, més fràgils o bé més nombroses però amb pocs recursos. Una societat com l’actual genera una pressió laboral a les famílies que fa que sigui molt difícil que puguin oferir a les persones amb dependència l’atenció continuada que necessiten, provocant així un risc d’exclusió social més elevat i complex.
Durant l’estada en qualsevol dels serveis que ofereix l’entitat SOMRIU-Consorci Sant Gregori, la figura de la treballadora social, genera, tramita i elabora la documentació necessària a fi d’orientar, informar i assessorar a les famílies en la realització de tràmits per a l’obtenció dels recursos socials, sanitaris, psicològics i jurídics, que tant la persona usuària com la seva família puguin necessitar en les diferents situacions o processos, tenint en compte el seu passat, present i futur.
Als nostres serveis, treballem des del model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) que promou les condicions necessàries per a aconseguir millores en l’àmbit de la qualitat de vida i benestar social de la persona atesa, des del respecte ple a la seva dignitat i drets, els seus interessos i preferències i fomentat la seva participació activa.
En la intervenció amb les famílies, la figura de la treballadora social, aplica el Model d’Atenció Centrada en la Família (ACF). Aquesta metodologia desplaça la intervenció en la persona atesa cap a la seva família, sense minimitzar les necessitats d’aquesta sinó reconeixent la importància del seu context familiar. La família esdevé una unitat bàsica d’atenció tant si la intervenció es du a terme amb tota la unitat familiar com amb un o diversos dels seus membres.
La treballadora social és la professional de referència de les famílies i l’encarregada de fomentar entre tots els membres de l’equip multidisciplinari que s’ocupa de l’atenció, la coordinació necessària per dur a terme aquest treball, des del compromís per la millora permanent dels processos i el coneixement de la família de cada persona usuària com un sistema social complex amb característiques pròpies i úniques.
“Hom no tria la família en què neix, però sí que pot anar donant forma a la família que desitja”.
Xènia Corcoll Ginesta. Responsable de l’Àrea Social i de Famílies.